Frågor och svar

Hittar du inte din fråga?

Här har vi samlat de allra vanligaste frågorna kring lägenheter och boende. Om du fortfarande är lite osäker på din fråga kan du istället skicka in din fråga till oss. Gå vidare till: Kontakt

Intresseanmälan görs via hemsidan. Vi hör av oss om vi har någon ledig lägenhet att erbjuda. Intresseanmälan ska uppdateras var tredje månad.

Du ska ha fyllt 18 år och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogdemyndigheten. Du ska kunna betala hyran med din inkomst från arbete eller CSN-lån. Vi gör alltid en kreditprövning och kontaktar tidigare hyresvärd för referenser.

Du som hyr hos oss ska ha en hemförsäkring. Om du orsakar något som skadar lägenheten eller fastigheten blir du som hyresgäst betalningsansvarig.

Hushållselen betalas alltid av hyresgästen så du behöver ett eget el-abonnemang som startar den dagen du flyttar in. Värmen ingår oftast i hyran. Det är eon som är nätägare i Örebro men man kan också välja bland andra el-leverantörer.

Uppsägning ska alltid ske skriftligt. Uppsägningstiden är 3 månader och kontraktet upphör i det månadsskifte som ligger närmast efter att vi mottagit uppsägningen. Det finns en blankett att ladda ner från hemsidan. Den mailar du sen in till oss, skickar med post eller lägger i vår postbox. Skicka inte som rekommenderat brev.

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand så måste du först göra en ansökan. Det finns en blankett att ladda ner från hemsidan.

Giltiga skäl för att få hyra ut i andra hand är tillfälligt arbete eller studier på annan ort, prova på samboskap eller längre utomlandsvistelse. När vi godkänt ansökan ska vi också godkänna det hyresavtal som du gjort upp med din hyresgäst. Det finns hyresavtal för andrahandshyresgäst att ladda ner från hemsidan. Tänk på att du får ta max 15 % extra i hyra om lägenheten är möblerad, och att det är du som är ansvarig för lägenhetens skick och att hyran betalas i tid varje månad. Att hyra ut i andra hand utan tillstånd är straffbart enligt hyreslagen och man riskerar även att bli av med sitt förstahandskontrakt.

Hyran betalas i förskott och ska vara inbetald senast den sista varje månad. Hyresavier skickas ut via mejl varje kvartal. Hyresavierna hittar du också via hemsidan när du loggar in på dina sidor.

Enligt ordningsreglerna ska det vara tyst i lägenheten mellan kl. 22-07. Vid långvarig störning är det bäst om du i första hand talar direkt med den granne som stör. Om det inte hjälper så kontaktar du CSG: 019-26 40 50.

  • Övernattningslägenheten bokas genom att hyresgästen skickar en förfrågan till annsofie@husherren.se eller eva@husherren.se . Därefter mailas bekräftelse om lägenheten är ledig eller ej.
  • Kostnad per natt är 300:- vardagar och 500:- helger/helgdag.
  • Övernattningslägenheten får endast bokas av boende på Mejeritorget/Mejerivägen/Längbrogatan/Dalbygatan.
  • En kod till lägenheten fås 1-2 dagar innan tillträde.
  • Sänglinne, handdukar, toapapper mm står gästen för själv. Det är inte tillåtet att använda bäddarna utan sänglinne eller med sovsäck.
  • Husdjur och rökning är ej tillåtet i lägenheten.
  • Max antal övernattande är 4 personer.

Det finns en grovtvättstuga som ligger mot innergården på baksidan av Mejerivägen 18A. Den är till för att tvätta mattor och andra större textilier som inte får plats i tvättmaskinen i lägenheten. Den bokar man via hemsidan https://boka.se/mejeriet. Där kan man se när den är ledig och boka den tid man önskar. Ni loggar in på bokningssidan med följande lösenord: mejeriet2021. Vi tar en liten avgift på 40 kr för 4 timmars tvätt och den betalar man med swish eller kort via boka.se. När ni bokat och betalt får man också information om kod till låset mm. Lösenordet gäller under den tid man bokat.

Felanmälan görs via hemsidan. Där loggar du in med ditt bank-id på dina sidor. Glöm inte att kolla så att dina kontaktuppgifter stämmer. Ange om du vill bli kontaktad för att boka en tid för åtgärd, eller om det går bra att fastighetsskötaren går in med nyckel om du inte är hemma. Hör av dig om du är sjuk så kommer vi en annan dag.

Kontorstider

– Måndag-torsdag: 06.45-16.00
– Fredag 06.45-14.45

Stängt för frukost 9.00-9.30 och lunch 12.00-13.00